woensdag 15 januari 2014

Goochelen met gas

Vanmiddag hoorden de Groningers wat nieuwsgierig makende berichten over de toekomst van de gaswinning. Zelfs op het NOS journaal werd aandacht besteed aan iets wat geen officieel bericht is: de aardgaswinning wordt het komende jaar verminderd. Dat is op zich goed nieuws, ware het niet dat de achtergrond wat apart is. Een paar ideetjes en feitjes ( door elkaar):
De NAM mag volgens het winningsplan tot en met 2015 gemiddeld per jaar van ca 44 miljard kuub gas winnen. De afgelopen jaren ging ze daar ruimschoots overheen. Sterker nog, er blijft nu nog maar 35 kuub per jaar over. Ik hoorde ook een bericht op de radio ( gerucht, maar bevestigd door bronnen op het Binnenhof) over minder aardgasopbrengsten van 0,6 tot 1,5 miljard euro. Zelfstandig onderzoeker en publicist Herman Damveld rekende uit dat dat bedrag betekent dat uit het Groningen-veld 3 tot 7,5 miljard kuub minder aardgas gehaald wordt. De geadviseerde 40% reductie haal je dan nog lang niet, maar je blijft hangen op 7 tot 17% minder aardgas.
Wellicht is het getal van de aankomende verminderde aardgasopbrengsten van 1,5 miljard euro precies dat bedrag dat de NAM vorig jaar meer heeft "verdiend" door extra gas op te pompen. En zit dat gas nu in de kleine velden en wordt dat gas alsnog in 2014 verkocht.
Het "verstoppen" van in 2013 opgepompt gas zou verklaren waarom er in de begroting van het Rijk afgelopen jaar geen financiƫle meevaller ( 1 miljard kuub gas levert ca 200 miljoen voordeel Rijk op) zat van het teveel verkochte gas. Het zou ook verklaren waarom minister Kamp een jaar nodig had voor de onderzoeken.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik ben benieuwd wat jij er van vindt!