maandag 3 maart 2014

Alles op z'n plek

Soms heb ik een week waarin ik constant moet schakelen omdat er veel verschillende onderwerpen in mijn werkagenda staan. Maar deze week dus niet: nu valt juist alles mooi op z'n plek!
Gisteravond nam ik met collega Statenlid Harrie Miedema de week door. Dat deden we omdat er woensdag 3 belangrijke Statencommissies zijn. En een van de onderwerpen op de agenda is het vaststellen van de kaders van de Omgevingsvisie, de nieuwe naam voor het herziene Provinciale Omgevings Plan (POP). Zo'n Omgevingsvisie is een ontzettend belangrijk document omdat veel kerntaken van de provincie daar naar te herleiden zijn. Ook bij het vaststellen van de kaders van die visie moet je dus zorgvuldig te werk gaan. Want hoe wil je je provincie inrichten, welk toekomstbeeld heb je en welke kaders zijn daar dan voor nodig?
Dat zijn nogal grote vragen waarin je rekening moet houden met sociale en zorg-aspecten, met landbouw, met de toekomst van schone energie, met vervoer, met (energieneutraal) wonen en nog veel meer. Een kunst om dat allemaal in elkaar te vlechten. En ook een kans om dat wat nu speelt mee te geven aan Gedeputeerde Staten.
En wie kan je daarvoor beter vragen dan de mensen uit het veld? Op bezoek bij het biologische boerenbedrijf Ande Niedijk in Enumatil leerde onze fractie veel over de verduurzaming van de boerenbedrijven. Een essentieel onderwerp in de Omgevingsvisie aangezien zo'n 80% van de Groninger grond in handen is van landbouwers. Bovendien komt het Groninger verdienmodel binnenkort weer op de agenda, met daarin de eisen die worden gesteld aan schaalvergroting. Maar het boerenbedrijf is ook gewoon een onderwerp waar veel mensen wat mee hebben, dat bleek wel uit de landbouwenquete van DvhN. Uit die enquete bleek ook dat Groningers de productie van duurzame energie met zonnepanelen belangrijk vinden.
Laat ik daar nou morgen in Veendam samen met de lokale GroenLinksers een voorlichting over organiseren: een installateur van Dijk en Wijk vertelt om 20 uur in het Jacob Bruggemacentrum over de praktische kant van de installatie van zonnepanelen. En die installateur vertelde mij tijdens de voorbespreking over zijn ervaringen met zonnepanelen op boerenbedrijven. Daar zag GroenLinks al eerder grote kansen, vandaar dat we een motie aangenomen kregen voor een grootschalige pilot van zonnevelden oa op landbouwschuren. Donderdag ga ik met raadslid ( en voorzitter GroenLinks Groningen) Rien Honnef uit Leek naar de opening van het grootste zonnepanelenproject van Nederland in Klazienaveen om te leren van het proces en dat hier ook te helpen realiseren.
Met een medewerker van Woonstichting Groningen Huis,de initiatiefnemers van "Nieuwolda, het meest energiezuinige dorp van Nederland "sprak ik ook over hun enquete onder bewoners. Met spanning wacht ik op die uitslag en natuurlijk ook op de vervolgstappen. De Provincie Groningen kan een mooie rol spelen in zo'n concreet plan voor een energieneutraal dorp. Wat is er nou mooier dan een voorbeelddorp in Groningen dat met de eerste bijeenkomsten al bewoners met elkaar heeft verbonden? Die bewoners willen ook graag energie en geld besparen en een nieuwe impuls aan hun dorp geven. En werkgelegenheid creëren natuurlijk.
Daarvoor moet ook ruimte zijn in Groningen. En voor GroenLinks zit die in de vergroening, in de biobased economy en in het cradle to cradle werken. En mede daarvoor sprak ik de afgelopen dagen met mensen van de Wolkenfabriek die bezig zijn om het Suikerunieterein vorm te geven en hebben we ideeën uitgewisseld voor de Groene Groninger Economie.
Een sociale economie waarin we rekening houden met alle bewoners. Morgen mag ik daarover meedenken in een brainstormsessie over de ouderenzorg. Ook sprak ik met de interim voorzitter van de Provinciale Chronisch zieken en gehandicaptenraad Groningen. En natuurlijk met Bart Meijer, een sociale ondernemer die graag een zorgboerderij wil beginnen in Oldambt maar vastloopt.
Hoe geef je dit alles ruimte voor ontwikkeling in Groningen? Dit vraagt om een brede visie op hoe je de samenleving inricht. Een waarin toekomstige initiatieven worden ondersteund en daar dus ook ruimte aan wordt geven. Een waarin gebruik wordt gemaakt van de wil van mensen om te ontwikkelen en de rol van de overheid om hierin te ondersteunen. Snel en daadkrachtig zodat initiatiefnemers enthousiast blijven en gesteund worden. Dan maak je van de provincie Groningen een aantrekkelijke provincie waarin het fijn is om te wonen, werken, leven en ondernemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik ben benieuwd wat jij er van vindt!